Hotell Fyrstad

Affärsresa, semestertripp eller weekend? Söks hotell inom Fyrstadsområdet finns en hel del att välja på. Detta inte minst eftersom flera av de städer som hittas inom området har stor turism och företagande. Boka i tid och förvänta dig fullbokade hotell när det är större evenemang i städerna.

Hotellutbud i Lysekil

Lysekil är staden där pittoreska fiskemiljöer möter shopping och stadspuls. En klassisk turiststad som verkligen blommar upp under vår och sommar. Fantastiska havsvyer, båtturer och underbart fiske bjuds besökarna på. Det är just framförallt havet och vad havet har att erbjuda som förknippas med Lysekil.

Detta är den stad som ligger mest österut av de inom Fyrstad. Det är även den stad som inte omfattas när man istället nämner ”Trestadsområdet”. Många hotell bjuder besökarna på fin utsikt över havet och det inte oväntat delikatesser från havet i restaurangen. Kan du tänka dig bo en bit in i staden, och inte behöver bo så nära kusten, kommer du billigare undan. Överlag är det däremot relativt höga hotellkostnaden tack vare hög efterfrågan på hotellrummen.

Hotellutbud i Trollhättan

I Trollhättan finns flera av de stora nationella hotellkedjorna så som Scandic, Best Western och Nordic Choice. Med stadens storlek finns hotell i de flesta prisklasser och för olika behov. Av dessa tre orter är Trollhättan störst med ca 50 000 invånare i tätorten. Därmed den största staden inom Fyrstad. Staden var länge en industristad med dessa som stora arbetsgivare. Idag är det flera andra branscher som dominerar. Vad prioriteras i val av hotell? Vill du bo i stadskärnan med närhet till kommunikation, restauranger och puls? Eller är det SAAB Car Museum som ska besökas så närheten dit är viktigast? För vissa är speciellt häftigt att kunna se de båtar som tar sig in i kanalen som sträcker sig söderut.

Hotellutbud i Uddevalla

Uddevalla har under de senaste 50 åren haft en befolkningsmängd på mellan 30 – 35 000 personer. En stad som ”varken växer eller krymper”. Däremot har kommunikationsmöjligheter och samarbeten med andra städer gjort att Uddevalla är en del av ett större geografiskt affärsmässigt område.

Hit kommer både turister och affärspersoner. Även här var industrin stor under en period. Bland annat fanns här tändsticksfabrik och bomullsspinneri. Här fanns även en mycket stor tillverkning av herrkonfektion. Idag är staden inte alls lika starkt präglad av verkstadsindustrin. Hotellen har normalpriser och utbudet är relativt brett. Önskas ett fyrstjärnigt hotell mitt i city eller boende och konferens i fina miljöer? Ett exempel är ett något dyrare hotell som ligger vid Byfjorden med fin utsikt över vattnet. För de som kommer med buss eller tåg finns hotell på gångavstånd från centralstation och östra station.

Hotellutbud i Vänersborg

Med ca 23 000 invånare är Vänersborg den minsta orten inom Fyrstad. Ända från när staden grundades har handel, sjöfart och hantverk varit en stor del av näringslivet. Idag är det framförallt småföretag som dominerar näringslivet. Av de 3000 registrerade företagen i staden är det överlägset främst företag med max 4 anställda.

Ska du bo i hotell i staden kan du räkna med en prisbild på 800 – 1000 kr. Det är något lägre än i de större städerna i området. I likhet med flera andra städer inom Fyrstad finns möjlighet att bo vid vattnet då staden ligger vid södra Vänern. I Vänersborg hittas flera stora kedjor så som Best Western och Quality Hotell men även ett flertal mindre lokala hotell som inte tillhör en nationell kedja. De flesta har tre eller fyra stjärnor.

Fullt? Boka i annan stad

Tanken med Fyrstad är att dessa fyra städer ska samarbeta gällande kommunikation, utbildning och näringsliv. Det är därmed mycket enkelt att åka mellan städerna oavsett man väljer att göra det kollektivt eller med egen bil. Detta öppnar även upp möjligheten att bo i en stad men jobba i en annan. Är det ett stort evenemang i Uddevalla kanske det är svårt att få tag på ett hotellrum. Men med bara någon mil mellan Uddevalla och Trollhättan kan man lika gärna bo i Trollhättan och pendla. Har du specifika önskemål gällande hotellet kan det även vara smart att jämföra hotellen i de fyra städerna. Kanske vill du kunna ta med hunden, bo på ett litet och personligt hotell eller ha tillgång till gym i samma byggnad.

Vad är Fyrstad?

Fyrstad är det område som upptas av kommunerna Lysekil, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Dessa kommuner låg i olika län innan den stora länssammanslagningen 1998. Målet med Fyrstad är att detta område ska samarbeta tillsammans för de som bor här. Det blir därmed fyra städer – som är en stad. Ett samarbete som ska gynna näringsliv, utbildning och service. Ibland förväxlas Fyrstad med Fyrbodal vilket även detta är en samling kommuner. Men Fyrbodal är betydligt större. Detta genom att innefatta hela Fyrstad och utöver det även Bohuslän och Dalsland. I sammanhanget nämns även ibland Trestad vilket är enbart Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Därmed inte Lysekil.